SAYUR LABU MASAK KUNING
Bahan-bahan ( 4 org makan )
- 1/2 biji labu - dikupas kulitnya dan dipotong kpd saiz yg sesuai (jgn terlalu kecik)
- 1/2 biji bawang besar - dimayang @ ditumbuk
- 2 biji bawang putih - dimayang @ ditumbuk
- kunyit hidup - xyah byk ckit p0n boleh
- 1 biji cili merah - ditumbuk kasar @ lada hitam 1 sudu p0n boleh
- 2 sudu besar ikan bilis (ditumbuk), boleh ganti dgn udang kering tp xpayah tumbuk
- santan (kalau cair letak 1 cawan, kalau pekat letak 1/2 cawan)
- garam secukup rasa
- air secukupnya
- sayur bayam/soo hoon # kalau x letak p0n boleh
Cara-cara
- Letakkan labu yg telah dipotong dgn bawang merah, cili dan ikan bilis ke dalam periuk. @ bawang merah,bawang putih, kunyit,ikan bilis dan lada hitam boleh ditumbuk sekali lepas tu masukkan dalam periuk bersama sama dengan labu tadi
- Tambahkan air sehingga menenggelami labu. Kemudian, buka api.
- Biar sampai labu menjadi agak lembut (cucuk dgn garfu).
- Masukkan santan, garam secukup rasa. Tambahkan air jika mahu lebih kuah. Biarkan sehingga mendidih dan santan masak.
- Akhir sekali, masukkan soo hoon atau bayam. Biar sekejap saja supaya tak terlampau lembik. Hidangkan.
0k....d0ne...b0leh la makan ....
IKAN KELI MASAK BERLADA 
Bahan-bahan:
- 3 ekor Ikan keli digoreng terlebih dahulu
- 3 biji bawang merah dihiris
- 2 biji bawang putih dihiris
- 1 batang serai
- 10 biji cili padi
- 5 biji bawang merah
- 1 inci halia dan kunyit
- Sebiji limau nipis (diperah dan diambil jusnya)
- Minyak masak
- Garam & gula secukup rasa
Cara memasak:
- Tumbuk serai diikuti cili padi, halia, kunyit,bawang merah dan sedikit garam
- Tumiskan bawang merah dan bawang putih,
- Masukkan bahan yang telah ditumbuk tadi, gula dan air asam limau nipis.
- Goreng sehingga kuning keemasan dan masukkan ikan keli yang telah digoreng.
Sesuai dihidang bersama nasi putih ketika makan tengahari atau malam.
ATAU
Bahan-bahan ( 5 orang )
- 5 ekor ikan keli sederhana besar
- 1 keping asam gelugur/asam keping
- secubit gula
- secubit garam dan kunyit
- minyak untuk menumis
- Bahan dikisar :
- 20 biji cili api
- 10 biji cili merah
Cara-cara
- Bersihkan ikan keli. Gunakan limau nipis dan daun limau purut untuk hilangkan hanyir
- Lumur ikan keli dengan garam dan kunyit. Goreng hingga garing dan ketepikan
- Tumiskan bahan-bahan yang dikisar. Masukkan gula dan asam keping hingga garing.
- Angkat dan tuang di atas ikan keli gereng tadi. yummy.....sedap.........
selaMat MENcuBA !!! 
SAMBAL BILIS TEMPOYAK 
Bahan-bahan
- bawang merah n bawang putih - 2@3 dh 0k..
- tempoyak - 2@3 sudu
- ikan bilis - ikut citarasa masing2..lg banyak lg best..p biar bersesuaian la dgn kuantiti tempoyak yg diguna..
- cili - klau nak peda ltak la banyak..klau xnk pedas..ltak la dalam sepuluh k...
- garam - secukup rasa
- minyak masak
Cara-cara
1- tumbuk cili tersebut hingga lumat bersama bawang merah n bwang putih..
2- masukkan ikan bilis bersama cili dan bwang meran n putih tadi tp jangan terlalu lumat
3- masukkan air ke dalam tempoyak sehingga cair # jgn la trlalu cair...ck0p2 nmpak cair 2 dh ok
4- masukkan minyak ke dalam kuali
5- tumiskan bahan2 yg ditumbuk td..jgn trlalu kering k
6- masukkan tempoyak yg dh cair
7- boleh tambah air klau xnk terlalu pekat
8- masukkan garam secukup rase
9- tunggu sampai naek bau..n nmpak mcm dh ok... siap !!!
10- makan...huhu...
trY it !!...deliCI0Us BANgAt...kuang~..nk lg sedap b0leh tmbh petai...
No comments:
Post a Comment