Monday, August 8, 2011

Salah ke aku cakap LUAR ??? ... (^_<)


Ok perhatian entry ni just sdikit opinion dari aku yang humble mumble nih ...huhu n als0 from my 0wn experience ... s0 lets check it 0ut ... !!

Pernah dengar x org ckap mcm nih 

“ geli aku dg0r ... ckak lu0r ... 0rg trg je ... “ 

Hehehe... btw dial0g di atas tidak ade kene mengena dengan sape2 ye ... ^_^

Kat cni aku just nak share sumtin la... memandangkan aku ni 0rg TRG walaupon aku lahir kat Pahang hehe ... ayat2 mcm kat atas tu selalu sgt aku dgr ... sjak dr kecik sampai aku dah nak msuk u p0n still lg dgr ayat2 mcm 2 ... s0 ?? salah k ckap LUAR ni ???

Hal2 mcm nih mgkin x terjadi sgt pd negeri2 yg kurang dr segi loghatnye .. tapi i think di TRG it happens ... n aku x nafikan dulu aku p0n mybe trmasuk dalam g0longan yg kadg2 annoying bile dgr 0rg TRG ckap luar hahaha .... 

But ... time changes everything ... semua 0rg semakin matang ....

Lpas habis SPM aku dpt future study di matrikulasi JOHOR ... s0 bile kat sne ... m0st of my frens bukannye 0rg trg lg ... tp dr seluruh genap pelusuk lubang cacing yang ade di Malaysia nih ... bile dah jd mcm tuh ... secara automatic n manualnye ... perckapan kite sndri trpaksa berubah ckap ayat2 KL nih ... bukan sbb sje2 ... tp sbb bile kite ckap loghat kite ... m0st of them xkn fham n finally k0munikasi tu x ade  n tu hanye menyusahkan diri ... huhu .. klau ingt mcm mne frst2 nk ckap luar ...ad0i mak ... mcm nk ckap 0mputih ...hahaha... pdhal ckp bhsa melayu kite ni jgak ...

 


2 thun di matrikulasi *aku amek program 2thun *  ... lme2 lidah jd terbiasa ... sbb kat sane kite bukan communicate dgn kawan2 je tp dgn byk lg manusia ... kalau pg shopping c0nt0hnye ... xkan nak ckap trg k0t ... “ bpe riya se ni m0k cik ?? “ ... aku k0nfem mak cik 2 buat muke xtau je dkt k0rang 6t hahaha... sbb tu kne la ckap luar ckit ...huhu..walaup0n x pndai sgt ... 

Lpas hbis matrikulasi aku sambung lg study di UPM ... dah nme universiti k0npem2 lagi byk manusia yg k0rg akan jumpe ... n lg byk ayat2 KL yg k0rg akan gune hahaha ... especially time presentation ... aku x ckap dkt 0rg laen la.... kdang2 aku sendri nebes vebes bile kne present sbb tk0t terkeluar l0ghat hahaha ... presentation tu penting tau ... sbb tu kne formal ... xleh ckap sebarang ckap ... ^_^

Kalau aku hang 0ut dgn kawan2 yg m0stly bukan dr trg aku akn ckap luar la .. p kdang2 bile aku mrah .. l0ghat trg la yg kuar ... hehehe ... tp ..... bile aku jmpe je saing2 dari trg ... alamak !!! ...HAHHAHA ... hbis la semua ayat2 luar tu ... yg hembur n tersembur dan terpercik kuar dari mulut nih semua dari loghat negeri ... 

S0 bile dah beberapa thun dkat negeri 0rg ... kdang2 bile balik ke negeri sendri mcm skrg tgh cuti sem ... tersasul la jgak ckap ayat2 KL tuh ...huhu ..n semua tu bukan sengaja tau ... it sp0ntane0us ... p bile ade je adek2 0r abg aku yg dgr k0nfem2 di0rg akan perli aku n x pasal2 mmg aku kne maen la dgn dia0rg ... ceiiittt t0l .... BUKAN SENGAJA  la ....

Then finally skrg i realise ... kdang2 kite nih bukan nak sgt ckap luar tp dah 0ur daily life byk libatkan ayat2 KL ni .. s0 nak xnak akan tersasul jgak ... ala .. lebih kurang mcm mat saleh tinggal kat Malaysia ... lme2 tau jgak ckap Malaysia ...erkk... ye k ??? emm lbih kurg la tuh ...hahaha


Gossip tok nenek : seronok tau belajar loghat dr negeri2 laen ... jauh berjalan luas pemandgan   ..cewahhh .... g2...huhu .... stu lagi .. xtau knape kalau jmpe dgn 0rg Kelantan p0n aku akn ckap trg hahaha .. mybe sbb x jauh beza sgt k0t l0ghat kite .. ^_^ 

# ok aku xpasan yg entry nih pnjg ... bce je la ek ...

15 comments:

TANAH said...

nice blog...

Freaky said...

kalau berada dalam negeri sendiri tp cakap luar, rasa sangat pelik :D

faRHa@miSS Vio said...

tanah : thanks ..
freaky : bt0l2 ..tp klau dah tersasul kluar tu nak buat mcm mne ..

FaKArePa!n said...

x salah ckp luar.. tapi kalau sama negeri, tak payah la cakap luar.. nyekit ngat bunyi.. hehe

sergeant keroro said...

hehe, dengan member satu negeri takkan nak cakap luar jugak.

memang kena bahan.

oloh, luga sero kecek luar :P

♕ Mr.IX ♂ said...

ambe pn org ganu gok ni..hehehe..

biasalah gitu... sy ikut tmpt gak nk ckp ganu @ cakap luor ni...

asliner said...

makang ikang tak ari nie?
keh3..=)

rumate kite kat U masih berjodoh dengan orang kelantan..
jadi ala bisa tegal biasa dengan cakap kelantan..
dah jadi macam kelantanese celop..hehe

tapi pendapat ina..
ina lebih suka kalau ina pegi kelantan..(contoh)
ina akan cakap kelantan (walaupun tak berapa nak xpert..
tepi lebih menghargai bahasa ibunda masing2.. ^^

ciQu said...

sometimes it happen to me too but only among my frens. tu yang sakan gelak tiap kali tecakap luar..XD

faRHa@miSS Vio said...

huhu...ape2p0n...ckap l0ghat sndri lg selesa ..haha

WanFadhilah said...

ikut keadaaan. maksudnya, kalu lah orang wat kite cakap tu orang luar, cakap lah luor. kalau orang wat kita cakap tuh, orang ganu, cakap lah ganu. dan kalau orang wat kite cakap tu orang jepun, cakap lah jepun.. erkk.. reti cakap jepun ke? hehehe

apa2pun, part yg paling best bila pergi tmpt orang adalah belajor loghat diorang.. :D

~..SiKecilMirmO..~ said...

Kena pndi sesuaikn diri lh dgn tmpt n kdaan... smetimes perlu ckp luar smtimes mgkin tidak.. lau time presentation, perlu kot!.. even stdy tmpt sndri sklipun.. nmpak ckit profesional kte.. huhuu~.. ^^

alif haris said...

haha jom merantau ke korea .. boleh ckp korea nnt haha

atien said...

akak..kita sama negeri la..n sy jugak akan smbung belajar kat UPM nnti...bru lepas matrik jgk..hohoho..

org ganu kite..

gnesop.com said...

kalu blk kampong, mesti arr cakap ganu. kalu dok, org kate blagok. dok klumpo cakap la luar. Sop selalu tersasul ckp ganu. doh saloh, nok wat guane. biasa sape dok pernah dok luar jer rasa org blk kg cakap luar belagok. kalu dia pernah dok luar ganu, baru dia tahu. hahaha

guane, beres dok komen bahse ganu? hahaha

amir aizat said...

hidup merantau kan,huhu

:: kisah dongeng FARHA ::

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...